Η μεγάλη μπίζνα των κυκλωμάτων του φαρμάκου είναι πολυκέφαλη και δαιδαλώδης. Εμπλέκονται ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, στελέχη της διοίκησης, γιατροί, φαρμακοποιοί. Ενα μικρό απόστημα σ' αυτή τη διεφθαρμένη μηχανή άνοιξε με δυσκολία από τα δημοσιεύματα της «Ε». Σήμερα παρουσιάζουμε στοιχεία για τη λειτουργία περιφερειακών κυκλωμάτων στην επαρχία και σε νοσοκομεία.

Ολα δείχνουν πως το κύκλωμα λειτουργεί πανομοιότυπα και όταν αποκαλύπτεται ξέρει να σκεπάζει τα ίχνη του. Μέχρι πότε;
Ενα αδιαφανές σύστημα προμηθειών σε δημόσια νοσοκομεία και ταμεία αποκαλύπτεται από την εσωτερική αλληλογραφία και τα υπηρεσιακά σημειώματα μεταξύ γιατρών και διευθυντών, αλλά και από τα «διορθωμένα» δελτία παραγγελίας φαρμακευτικών σκευασμάτων σε εταιρείες, όπου η τελική ποσότητα διαμορφώνεται με «άνωθεν εντολή».
* Εγγραφα που παρουσιάζει σήμερα η «Κ.Ε.» αφορούν ένα από τα νοσοκομεία του ΙΚΑ, το «Ογκολογικό Γ. Γεννηματάς», του οποίου οι ετήσιες παραγγελίες φαρμάκων αγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ!
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι όχι μόνο γίνονται μεγάλες παραγγελίες φαρμακευτικού υλικού αλλά κι ότι πολλοί γιατροί συνταγογραφούν φροντίζοντας να μη... διαταράξουν τις προσωπικές σχέσεις τους με τις φαρμακευτικές εταιρείες!
«Ανωθεν» εντολή
* Αποκαλυπτικό είναι το υπηρεσιακό σημείωμα που συνέταξε διευθυντής συγκεκριμένου τμήματος του νοσοκομείου προς τη διεύθυνση (αρ. πρωτ. 4623/14/10/08), με το οποίο ζητά να δοθεί «άνωθεν» εντολή στο φαρμακείο του νοσοκομείου για να παραγγείλει συγκεκριμένο φάρμακο από συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία. Επιχειρηματολογεί αναφέροντας ότι η έλλειψη του φαρμάκου από το νοσοκομείο «εκθέτει το τμήμα μας τόσο έναντι των ασθενών όσο και έναντι της φαρμακευτικής εταιρείας...»!
Ο συγκεκριμένος γιατρός του ΙΚΑ θεωρεί ότι δεν πρέπει να διαταραχθούν οι σχέσεις με την εταιρεία και επισημαίνει στη διεύθυνση του νοσοκομείου: «Παρακαλώ πολύ να έχω τη βοήθειά σας στην επίλυση του σοβαρού αυτού και επείγοντος προβλήματος»!
* Ισως αυτές τις «καλές σχέσεις» να ήθελε να διαφυλάξει και η διεύθυνση του νοσοκομείου, διότι δεν εξηγείται διαφορετικά πώς στα πλείστα δελτία παραγγελίας προς τις προμηθεύτριες φαρμακευτικές εταιρίες (τα διαθέτει η «Κ.Ε.») «κόβει» ή «προσθέτει» ιδιοχείρως ποσότητες φαρμάκων.
Φυσικά, η μείωση της παραγγελίας μπορεί να είναι μια λογική προσέγγιση για να περιοριστούν οι φαρμακευτικές δαπάνες. Πώς, όμως, εξηγούνται οι διπλάσιες προμήθειες φαρμάκων από εκείνες που αιτούνται οι υπεύθυνοι του φαρμακείου;
* Τα ιδιόχειρα, όμως, σημειώματα, που μονογράφει η διεύθυνση του νοσοκομείου, με εντολές προς τους υπαλλήλους του φαρμακείου, δίνουν τις απαντήσεις: «Για λόγους ίσης μεταχείρισης (σ.σ.: εννοεί των φαρμακευτικών εταιρειών) και λόγω της συνταγογράφησης από τους γιατρούς του νοσοκομείου παρακαλώ να γίνει προμήθεια...» αναφέροντας στη συνέχεια συγκεκριμένα σκευάσματα.
Αυτό γίνεται ακόμη και στις περιπτώσεις όπου οι υπεύθυνοι του φαρμακείου ενημερώνουν γραπτώς τη διεύθυνση του νοσοκομείου ότι «υπάρχει απόθεμα φαρμάκου και δεν μπορεί να γίνει τώρα η παραγγελία». Η απάντηση αναφέρει ότι πρέπει να προχωρήσουν στην παραγγελία «κατόπιν αιτήματος του διευθυντή της κλινικής».
* Σχετική καταγγελία, που εστάλη στο υπουργείο Εργασίας, από υπηρεσιακό παράγοντα του ανωτέρω νοσοκομείου, αποκαλύπτει κι άλλες άγνωστες πτυχές:
1 «Η ύπαρξη τεράστιου αριθμού αντιγράφων φαρμάκων, που μπορεί να έχουν τιμή μικρότερη αυτής του πρωτοτύπου, όμως, όταν συνταγογραφούνται σε μεγάλες και αχρείαστες ποσότητες (εδώ υπεισέρχεται η "φιλική" σχέση γιατρού - φαρμακευτικής εταιρείας) δεν δημιουργεί όφελος, αλλά ζημία... Το τελευταίο έτος ορισμένοι γιατροί του νοσοκομείου έχουν φτάσει στο σημείο να αλλάζουν τα φάρμακα των ασφαλισμένων, που τους συστήνονται από ιδιωτικά και κρατικά θεραπευτήρια, με αντίγραφα "φιλικών" τους εταιρειών».
2 «Αξιομνημόνευτο τμήμα φαρμάκων (και ιδιαίτερα δαπανηρό) είναι αυτό που αφορά εξωσωματική γονιμοποίηση και πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας. Συμβαίνει αυτά να χορηγούνται από το φαρμακείο του Ογκολογικού Νοσοκομείου... Είναι πάρα πολλά τα βιβλιάρια υγείας αλλοδαπών γυναικών που όταν τα ανοίγεις και αντικρίζεις 2 και 3 φωτογραφίες μωρών, αναρωτιέσαι "καλά, έχει παιδιά και πάει και σε κέντρο εξωσωματικής και για άλλο παιδί;". Στην πλειονότητα είναι συγκεκριμένοι οι γυναικολόγοι του ΙΚΑ που ανάγράφουν τέτοιες συνταγές», καταλήγει στην επιστολή του το στέλεχος του ΙΚΑ.


Του ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗhttp://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=121858

0 comments:

Post a Comment